Module: Kennisvaardigheden Blok 3.2

24 February 2007

Opdracht 5.


Opdracht 5.

Wiki over informatievaardigheden

Naast de basiskennis die je al hebt, doe je tijdens de lessen, het maken van de opdrachten en het doen van je presentatie, kennis op ten aanzien van Informatievaardigheden. Het is de bedoeling dat we deze kennis gaan delen met elkaar, zodat iedereen vanuit dezelfde kennis met dit onderwerp om zal kunnen gaan.
Algemeen: wat zijn informatievaardigheden

* Wat weet je van betrouwbaarheid van informatie
* Wat weet je over de 5 stappen t.a.v. de zoekstrategie (v.b. Robert en Ty-Anne plaatsen de informatie van hun presentatie)
* Wat weet je van de geschiedenis, het zoeken op Internet (v.b. Soraima en Ivo plaatsen de informatie van hun presentatie)
* Wat weet je van Mindmapping
* Heb je bruikbare lesideeën als het gaat om informatievaardigheden
* Weet je bruikbare links t.a.v. dit onderwerp.Etc….
Iedere student wordt geacht een bijdrage te leveren. Uiteraard word je beoordeeld in welke mate je hebt meegedaan.


Bij opdracht 1, ging het over de betrouwbaarheid van informatie. Dat was een heel belangrijke opdracht voor deze module, doordat deze module over informatievaardigheden ging. Dus we moesten veel bezig zijn met informatie en tegenwoordig kan iedereen informatie op het Internet plaatsen, zonder dat het waar hoeft te zijn. Bij deze opdracht hadden we al bij een andere module deze kennis gekregen. We moesten naar http://www.webdetective.nl/ en daar vind je verschillende punten die je moet kunnen waarnemen om te zien of je de informatie die je op het internet hebt gekregen kan waarnemen.

Bij opdracht 2, moest iedereen een presentatie houden over een bepaalde thema.


Wij (Robert & Ik) hadden gekozen om het eerste presentatie te doen, dat was in lesweek 2 en onze thema was “Informatievaardigheden”. Ik moet echt zeggen dat we heel veel hadden geleerd bij deze opdracht. Wij wisten niet dat er z`veel informatie is over deze thema en dat er zoveel terminologieën en strategieën bestaan. Dit vond ik het leukste opdracht van allemaal, doordat ik z`veel ervan had geleerd en door mijn eigen inbreng. Al het informatie hier is bruikbaar niet alleen voor mijn verdere studie, maar ook voor mijn carrière. Onze primaire bron was het boek van M.J.P. van Veen, het titel is Door de bomen het bos “informatievaardigheden in het onderwijs”. Dit boek wordt gebruikt op het Open Universiteit Nederland.
In lesweek 3 had Ivo & Soraima een presentatie gehouden over Internet & Brightbird. Ze hadden een beetje over de geschiedenis, het zoeken op Internet en over het programma Brightbird. Brightbird is een programma die gebruikt kan worden bij het zoeken van informatie.
In lesweek 4 hadden Sidney en Victor een presentatie gehouden over het programma TILT en Mindmap. Tilt was ook zo’n programma zoals Brightbird. Beiden zijn programma’s die te maken hebben met mindmappen. Dus stappenplan gebruiken om aan een bepaalde informatie te kunnen komen die je nodig hebt.
In lesweek 5 was de juffrouw afwezig, dus de presentaties waren geschoven.
In lesweek 6 hadden David en Wlandi een presentatie gehouden over de negen standaarden voor informatie in het Onderwijs. Deze presentatie was gewoon een copy/paste van de bijlagen die Robert en ik in onze presentatie gebruikt hadden!!
In lesweek 7 was het les helemaal gegaan aan het afronden van al de presentaties die nog gehouden moesten.
De eerste presentatie was van Raphaela en Marilaine en hun thema was “Kritisch Internet leren gebruiken”. De doel van deze presentatie was om de informatie te gebruiken als basis voor het maken van opdracht 4.
De tweede presentatie was van Albee & Damira en hun thema was “De boleaanse operatoren”. Hier hadden ze uitgelegd over het gebruik van de woorden “AND, OR & NOT” bij het zoeken van informatie op het internet.
De derde presentatie was van Jadidah en Roderick en hun thema was “Informatievaardigheid”. Zij hadden het over het mens, kennis en informatie over een bepaalde thema.
De laatste presentatie was van Giovanni en Omar, waarbij Omar afwezig was en hun thema was multiculturaliteit. Giovanni moest opdracht 3 maken en het als voorbeeld gebruiken voor het hele klas.
De meeste van de thema’s die gepresenteerd waren gedurende de lessen, waren heel interessant, maar ik denk dat je het meest leert, wanneer er zelf mee bezig bent.

Bij opdracht 3, moesten we zoeken m.b.v. het stappenplan. Dit was een individuele opdracht en ik moest twee thema’s kiezen die te maken hadden met een andere module die we ook mee bezig waren van een andere docent. Het module ging over multiculturaliteit & Intercultureel onderwijs. Ik had gekozen om informatie te zoeken over Discriminatie & Segregatie. Ik had discriminatie gekozen, doordat ik weet dat dit nogsteeds gebeurd tegenwoordig, dus ik weet al een beetje over deze thema. Ik had voor segregatie gekozen, doordat dit een thema was die ik er helemaal niets ervan weet. Bij deze opdracht, moesten we gebruik maken van het programma Mindjet. Het is een programma die speciaal is voor het maken van mindmap. Iets wat tegenwoordig heel veel gebruikt wordt bij het zoeken van informatie, doordat het een soort stappenplan is. Ik vond het programma heel leuk en ik vraag me af, waarom we niet een hele module sinds jaar 1 op I.P.A. nog niet hierover hadden gekregen. Ik bedoel, we zijn aan het studeren om Informatiekunde docenten te worden, dus als er zo’n programma bestaat en we telkens minmap gebruiken, zou het niet verstandig zijn om ons over Mindjet te leren van het begin af? Dat is maar mijn mening. Bij deze opdracht moet ik wel zeggen, dat we niet genoeg tijd hadden gekregen om met het programma Mindjet te leren werken, terwijl we het moesten gebruiken. Het programma op zichzelf biedt er z`veel mogelijkheden aan, maar doordat we geen kennis of ervaring hadden met deze programma, hadden we niet alles kunnen gebruiken die het programma biedt.

Bij opdracht 4, moesten we een lessenserie maken in duo. Wij moesten 3 lessen maken die te maken hebben met informatievaardigheden, geïntegreerd met een andere vak. Wij, Robert en ik, lopen stage op een mavo school en we hebben in totaal 3 klassen. We hadden klas 3A als onze doelgroep gekozen. Voor het vak Informatiekunde, krijgen de leerlingen per leerjaar, verschillende modules. Wij lopen stage op een mavo school en in leerjaar 3, krijgen de kinderen de module over Corel Presentations. Dit programma komt in de software pakket van WordPerfect Office.Corel Presentations is te vergelijken met het bekende programma PowerPoint van het software pakket van Microsoft Office.We willen een integratie doen van dit programma met lichamelijke opvoeding. In dit geval, gaan we specifieker naar bepaalde sporten kijken.Dit kan alleen gebeuren nadat ze de module af of bijna af hebben, doordat ze in de module leren hoe ze het programma moeten gebruiken voor de eindpresentatie. We hadden heel veel tijd aan deze opdracht besteed en per les hadden we een PowerPoint presentatie gemaakt als illustratie van wat de kinderen in werkelijkheid zouden krijgen als we deze les in werkelijkheid hadden gedraaid.

Bij opdracht 5, was het de bedoeling dat we deze kennis delen met elkaar, zodat iedereen vanuit dezelfde kennis met dit onderwerp om zal kunnen gaan. Kortom moesten we op de wiki (www.informatievaardigheden-ik.wikispaces.com)die Raphaela Solognier ( een medestudent) gemaakt had, alles wat we over informatievaardigheden wisten plaatsen. Dit was een leuk idee, maar die wiki was z` gemaakt, dan onze colega ons toestemming moest geven om dingen daarop te kunnen plaatsen of editen en ik zelf gaat permissie gevraagd van sinds 29 januari 2007 en tot nu toe heb ik geen permissie hiervoor gekregen, dus heb ik alles op mijn blog gezet. Opdracht 5 was een leuk idee…jammer dat het niet was gelukt…
-= T.M.G =-

Labels: